popup.jpg (274 KB)

Pırlanta Nasıl Oluşur?

08 Ağustos 2022
Pırlanta Nasıl Oluşur?

Pırlanta, dünyanın neredeyse en sert ve en değerli madenlerinden biri olarak gösterilen elmasın, özel yöntemlerle kesilip şekillendirilmesiyle oluşur. Pırlanta oluşum aşamaları, başından sonuna son derece özen gösterilmesi gereken zorlu bir süreçtir. Doğada nadir olarak bulunan bir madenin, usulüne uygun olarak temizlenip kesilmesi, kaliteli pırlanta oluşumu açısından son derece önemlidir.

Elmas madeni kesilirken, sadece uygun özellikle parçalar kullanılabileceğinden, takı sektöründe kullanılan hali ile pırlanta üretimi, büyük özen gerektirir. Yapılacak hatalı bir kesim, oluşacak taşın değerini önemli ölçüte azaltabilir ve hatta kullanılamaz hale gelmesine sebebiyet verebilir. Bu durum, değeri oldukça yüksek bir taş için büyük maddi kayıp anlamı taşıyacaktır.

Elmastan pırlanta üretimi, birçok farklı işlem dizisi içeren uzun bir süreçtir. Öncelikle elmas madeninin uygun şekilde çıkarılması, bazı işlemlerden geçirilerek üzerindeki farklı maddelerden uzaklaştırılması önemlidir.

Bu aşamadan sonra ham elmas, pırlanta ustaları tarafından özenle kesilerek ayrılmalıdır. Kesim aşamasında kullanılan bıçaklar, elmas gibi sert bir madeni kesebilmesi amacı ile özel elmas tozu ile kaplanmalıdır. Elmas, ancak bir elmas tarafından kesilebilir. Pırlanta kesimi, farklı kesim şekilleri ve tekniklerine uygun olarak yapıldıktan sonra, parlatma ve temizleme işlemlerine tabi tutulur. Bu aşamadan sonra pırlanta, takı endüstrisinde kullanılabilecek forma kavuşacaktır.

Pırlanta Nasıl Çıkarılır?

Pırlanta, elmas madeninin uygun yöntemlerle kesilmesinden elde edilen değerli bir taştır. Dolayısı ile pırlanta, bilinen hali ile yer altında çıkarılmaz. Elmas madeni, çoğu zaman yerin kilometrelerce altında dağınık olarak yer alsa da volkanik patlamalar gibi doğa olayları sonucunda yer değiştirerek yüzeye yakın konuma gelebilir. Bu hali ile okyanus diplerinde ya da yer altında özel ocaklarda bulunabilir. Pırlanta oluşumu için yer yüzüne çıkarılan ham elmas, ancak belirli koşulları taşıyorsa kullanılabilir.

Ortalama olarak çıkarılan her 100 kilo elmasın sadece 19 ya da 20 kilo kadarlık kısmı pırlanta olarak değerlendirilebilir. Elması pırlantaya dönüştürme aşamasında yapılacak hatalar daha yüksek fire anlamına gelecektir. Karbonun yüksek basın altında ve son derece yüksek sıcaklıklara maruz kalmasıyla oluşan elmas, dünyanın bilinen en sert madenidir. 3547 ve üzeri derecelerde eriyebilen elmas, bu nedenle işlenmesi de en güç madenler arasında gösterilir.

Elmas ile pırlanta farkı, birinin ham bir maden olması, diğerinin ise bu madenin işlenmesi ile oluşması olarak özetlenebilir. Ham elmas, çoğunlukla üzerinde leke ve çizgiler bulunan bir madendir. Pırlanta ise bu madenin olabildiğince en az leke, renk ve çizgi barındıran alanları kullanılarak oluşturulur.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.