popup.jpg (274 KB)

Pırlanta Nasıl Yapılır?

08 Şubat 2022
Pırlanta Nasıl Yapılır?

En eski madenlerden biri olan elmasın, işlenerek farklı şekiller alması sonucunda oluşan pırlanta, eskilerden beri en gözde olan takı aksesuarlarından biridir. Böylesine değerli bir madeni çıkartmak ve işlemek çok da basit bir işlem değildir. Usta ellerde, titiz çalışmalar ile farklı şekillerde tasarlanan pırlantanın, kolye, küpe, bilezik, broş gibi farklı kategorilerde ürünleri bulunmaktadır.

Pırlantanın Yapımı

Milyarlarca yıl önce yeryüzünün yaklaşık olarak 200 km altında aşırı basınç ve ısı sonucunda saf karbon (C) elementi renksiz elmas kristaline dönüştürülerek elmas madeni ortaya çıktı. Tek bir elementten oluşan elmas en değerli madendir. Volkanik hareketler sonucunda yarıkların ortaya çıkmasıyla elmas madeni çıkmaya başladı.
Pırlantanın yapımı için öncelikle elmasın çıkarılması gerekir. Elmas madeninin hasar almadan çıkarılması zor bir işlem gerektirir. Doğal bir taş olan elmas, 250 ton kaya veya kum parçası ile çıkarılmaktadır. Çıkartılan elmasın, işlenmesi ve şekil alması ile pırlanta ürünler oluşur. Elmasa pırlanta şeklini verirken, bu işlem sırasında kullanılan malzemeler yine elmastan oluşmaktadır. Elmas tozundan oluşan bir yağ ile bir karışım elde ederek pırlantanın tasarlanması için işleme başlanır. Elmasın pırlanta haline getirilmesinde, bütün yüzeylerin eşit ölçüde kesilmiş olması ve bütün yüzeyin aynı oranda olması oldukça önem taşır.

Pırlanta da 4C Kavramı

Pırlanta da önemli olan 4 ana unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar 4C olarak adlandırılıyor. 4 tane İngilizce kelimeden oluşan 4C kavramı, Colour, Cut, Carat ve Clarity kavramlarından oluşur. Bu kavramların Türkçe karşılığı ise renk, kesim, ağırlık ve parlaklıktır.
Elmas, genellikle şeffaf şeklinde olmaktadır. Ancak kahverengi, yeşil, mavi, kırmızı, pembe, turuncu ve sarı elmaslar da bulunuyor. Ayrı olarak ekstra beyaz olarak nitelendirilen elmaslar da nadir olsa da çıkarılır ve elmas madeni arasında en pahalı olan tür beyaz elmastır.
Doğadaki en sert madde elmastır. Elmasın sert olması nedeniyle endüstriyel alanlarda da kullanımı yaygındır. Matkap, testere gibi farklı makineler içerisinde kesici alet olarak da kullanılır. Dünya üzerinde bulunan toplam elmas madeninin %80 oranı endüstriyel amacıyla kullanılırken geriye kalan %20’lik kısım ise takı sektöründe kullanılır.

Pırlanta Bakımı Nasıl Yapılır?

Pırlanta ürünlerinizde, çiziklerin oluşumunu engellemek için kapalı alanlarda muhafaza etmeniz önerilir.
Pırlanta ürünler üzerinde kir oluşumunun önüne geçmek için elinizle çok temas etmemeniz gerekir. Ayrıca sabun, deterjan gibi temizlik ürünleri de pırlantanın zarar görmesine yol açar.
Pırlanta takılarınızın ya da aksesuarlarınızın ışıldaması ve yeni gibi görünmesi için düzenli aralıklarla bakım yapmanız ya da bakıma göndermeniz şarttır. Bu süre kullanım sürenize göre değişmekle birlikte 6 ayda bir ya da yolda bir kez olarak yapılabilir.
Elmas ürünler kesinlikle su ile temas edilmemelidir. Aksi takdirde eski parıltısını ve ışıltısını kaydederek taşa zarar verebilir ve taş kaybına neden olabilir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.