popup.jpg (274 KB)

Pırlanta Üretim Aşamaları

25 Mayıs 2022
Pırlanta Üretim Aşamaları

Pırlantalar gerek ışıltılı görüntüsü gerek maddi değeri ile tüm zamanların en değerli mücevher taşlarından biridir. Doğada oldukça nadir bulunan bu taşların eşsiz birer mücevhere dönüşmesi için ise oldukça zahmetli bir süreç gerekiyor. Elmas halinde ve parça parça bulunan madenin güzel bir pırlantaya dönüştürülmesini gelin hep beraber inceleyelim. Pırlanta mücevher üretmek genel hatları ile iki aşamadan oluşur. Pırlantayı üretmek ve pırlanta mücevheri üretmek. İlk aşama elbette ki pırlantayı üretmek olacaktır.

Planlama Aşaması

Elması pırlantaya dönüştürmenin ilk ve en önemli adımı planlamadır. Bu aşamada çalışacağınız elmasın boyutundan pürüzlü noktalarına kesiminden karatına her ince detayı önemle planlamak gerekir. Planlama da en az işçilik kadar önemlidir. Öyle ki planlama aşamasında yapılan her hata sizi maddi anlamda zarara uğratabilir.

Kesim Aşaması

Kesim, doğada bulduğumuz elması pırlantaya çeviren aşamadır. Bu aşamada planlamada belirlenen yerlerden kesimler yapılmakta ve pırlantaya şekli verilmektedir. Kesim işlemi için elmas, lazer, elmas kaplı döner testere ya da elmas el testeresi kullanılabilir. Elmas kesme işlemi usta bir işçilik gerektirmektedir ve özenle yapılmalıdır.

Bruting Aşaması

Bruting iki elmasın ters yönlerde döndürülerek eğirme akslarına yerleştirildiği ve elmasların yuvarlak şeklinin verildiği işleme denir. Bu işlem sırasında elmaslar birer torna üzerinde döndürülür ve tıraşlanır. Kaba kesimden sonra pırlantanın asıl şeklini aldığı aşama bruting aşamasıdır.

Parlatma Aşaması

Elmasa şekil verme işlemleri bittikten sonra geriye sadece onu parlatması kalır. Parlatma aşaması, engelleme adı verilen temel pırlanta simetrisini oluşturmakla başlar. Engelleme aşamasında elmas yüzeylerine fasetler yapılır ve elmasın simetrisi oluşturulup parlatılması sağlanır. Çoğu pırlanta parlatma işlemi burada son bulur. Bazı çok büyük ve özen gerektiren pırlantalar ise özel uzmanlar ve aletler ile ikinci bir parlatma aşamasından daha geçer. Parlatma aşaması elmasın değerini en çok gösteren, parlaklığından ışıltısına elması gerçek bir pırlantaya dönüştüren son aşamadır.

Pırlantamızı ürettik sırada onu bir mücevherin içerisine eklemek var. Pırlanta mücevheri üretmek, mücevherin tasarımına ve mücevherde kullanılan maddeye göre değişiklik gösterir. Ayrıca mücevherde kullanılan metalin cinsi, pırlantanın adeti ve büyüklüğü gibi etkenler de pırlanta mücevher üretimini etkileyen faktörlerdendir. Genel hatları ile bakacak olursak pırlanta mücevher yapımı 4 ayrı aşamadan oluşur.

Döküm Aşaması

Bir mücevher üretmek için hazırlanması gereken ilk şey mücevherin kalıbıdır. Mücevher kalıpları mücevherin tasarımına göre kauçuk malzeme ile her mücevhere özel hazırlanır. Gümüş ve altın gibi her metal ürünün kendine özel kalıbı vardır. Kalıplar hazırlandıktan sonra metaller eritilir ve kalıplara dökülerek donması beklenir. Eritme işlemi sırasında indüksiyon ve yüksek frekanslı eritme kullanılmaktadır. Döküm aşaması genel olarak bundan ibarettir. Bu aşamadan sonra metaller kalıplarından çıkarılır ve sonra şeklini almaları için ufak bir kesme işleminden geçerler. Kalıp kaynaklı ufak hatalar da törpülenerek alınır.

Cila Aşaması

Cila aşaması kalıptan ve törpüleme işleminden çıkan metallerin parlatılmasından meydana gelir. Bu aşamada hem tüm metal hem de möntür yuvaları parlatılır ve pürüzsüz bir görünüme kavuşturulur. Cila aşaması mücevhere temiz görünümünü veren aşamadır. Bu görüntü için dik parlatma makineleri gibi hassas makineler kullanılmaktadır.

Mıhlama Aşaması

Mıhlama aşaması önceden hazırladığımız pırlantalar ile hazırladığımız mücevherin birleştirilmesinden meydana gelir. Bu montaj işlemi uzman kişiler tarafından özenle yapılması gereken hassas bir işlemdir. Bu aşamada pırlantalar montürlerine yerleştirilir ve sabitlenir. Son cilalar ve rodaj işlemleri de mıhlama aşamasında yer almaktadır.

Parlatma Aşaması

Pırlanta mücevheriniz neredeyse hazır. Satışa çıkmadan önce geçmesi gereken tek bir aşama kaldı; parlatma aşaması. Bu aşamada mücevherleriniz özel döner başlıklı aletler ile özenle parlatılır ve son halini alır. Keçe ve kıl gibi özel malzemelerle hazırlanan bu makineler mücevherinizin asıl ışığını ortaya çıkaran nihai işlemin yapılmasını sağlar.

Pırlanta mücevherlerin hazırlanması, mücevherin cinsi ve tasarımı gibi etkenlere göre değişiklik gösterse de temelde bu 4 maddeden geçer. Başka bir deyişle bir pırlanta takı için izlenmesi gereken minimum adım bu 4 adımdır. Tüm bu aşamaları tamamlayan pırlantalar kuyumcu vitrinlerine taşınır ve sizlerin beğenisine sunulur. İşte doğada diğer taşlarla birlikte bulunan elmasın mücevherlerimize kadar olan yolculuğu bu kadar uzun ve zorlu. Bir sonraki kuyumcu ziyaretinizde beğendiğiniz takılara bir de bu yolculuğun gözüyle bakmayı deneyin.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.